| |

ФОРУМ СОЦІАЛЬНОГО СЛУЖІННЯ ВОЛОДИМИРСЬКОГО ДЕКАНАТУ

З нагоди Всесвітнього дня вбогих 16 листопада у Ковелі відбувся Форум соціального служіння Володимирського деканату Луцького екзархату УГКЦ. Організатори заходу: ВОБФ Карітас-Волинь і парафія Церква блаженного Миколая Чарнецького УГКЦ в Ковелі. Участь у Форумі взяли священники і миряни з парафій Володимирського деканату, представниця МБФ Caritas Ukraine пані Ірина Максименко, спікери з селища Благодатне та міста Луцьк, Християнський аматорський театр «Алетея», працівники ВОБФ «Карітас-Волинь». Захід проходив у межах всеукраїнської програми “Підвищення рівня соціальної відповідальності парафій та їх участі у житті громад на місцевому рівні”.

Розпочався Форум з Божественної Літургії, яку очолив настоятель ковельської парафії отець Михайло Гасяк ЧНІ. У проповіді наголошувалося на важливості служіння вбогим і потребуючим, священник нагадав про життя святого Франциска з Асижу, який також присвятив своє життя бідним і страждаючим.

Опісля реєстрації учасників стартувала офіційна частина Форуму. З вітальним словом до присутніх звернувся відповідальний за соціальне служіння у Луцький Екзархат Української Греко-Католицької Церкви, директор ВОБФ «Карітас-Волинь» отець Володимир Кметь. Священник також ознайомив учасників з діяльністю організації та презентував архітектурну 3D візуалізацію двох центрів – паліативної допомоги та навчально-реабілітаційного, над створенням яких зараз активно працює «Карітас-Волинь».

Пані Ірина Максименко розповіла про сучасний стан, виклики та перспективи розвитку соціального служіння УГКЦ. Крім цього, представниця МБФ «Карітас України» подякувала усім присутнім за небайдужість та участь в активізації парафіяльного соціального служіння.

Учасники заслухали послання Папи Франциска з нагоди ІІІ Всесвітнього дня вбогих, яке представив сотрудник парафії Свв. Верх. Апп. Петра і Павла УГКЦ м. Нововолинськ отець Ігор Якимяк.

Координатор проєкту ВОБФ «Карітас-Волинь» пані Анна Климович розповіла про досвід організації з підтримки дітей з особливими потребами. Приклад співпраці між місцевою громадою, владою і благодійниками у сфері допомоги дітям, позбавленим батьківського піклування і дітей із потребуючих сімей представила секретар Благодатної селищної ради пані Наталія Лобойко.

Соціальні ініціативи у своїх громадах презентували отець Богдан Іващук з Положево – школа столярства «Столярка», отець Володимир Улян зі Старої Вижівки – свічкова майстерня «Свічка милосердя». Про харитативну діяльність парафії Блаженного Миколая Чарнецького розповіли настоятель отець Михайло Гасяк ЧНІ, голова парафіяльної молодіжної спільноти «Вісім блаженств» Дмитро Дремлюк і відповідальна за соціальне служіння пані Алла Семенюк. В доповнення презентації десятирічна ковельчанка Аня Никитюк пригостила усіх присутніх смачними кексами, які спекла власноруч. Дівчинка теж приймає активну участь у соціальному служінні, адже дуже любить випікати і допомагати потребуючим: її випічка реалізується на ярмарках при парафії та в центрі міста, а виручені кошти спрямовуються на благодійні цілі.

Досвідом того, як можна допомогти людям з розумовою неповносправністю та психічними захворюваннями через театральне мистецтво поділилася пані Ірина Бурко, режисер християнського аматорського театру «Алетея». Служіння для таких потребуючих осіб є важливою допомогою для їхнього духовного та особистісного розвитку і в багатьох випадках сприяла одужанню.

Також в межах Форуму перед учасниками виступив Християнський аматорський театр «Алетея» з авторською п’єсою «Пори року». Театр діє з 2011 року при монастирі Св. Василія Великого УГКЦ у Луцьку під керівництвом отця Августина Запоточного, ЧСВВ та пані Ірини Бурко, має у своєму репертуарі більше 10 повноформатних постановок і декілька дрібних. Майстерна гра акторів допомогла присутнім замислитися над сьогоденням і побутом, кожен зміг віднайти у цій виставі щось близьке до свого життя. Про чудовий виступ свідчили гучні оплески, овації та слова подяки глядачів.

На завершення деканального форуму соціального служіння отець Володимир Кметь щиро подякував усім учасникам, гостям, спікерам, театру «Алетея», організаторам та нагородив подячними грамотами за внесок і працю у сфері розвитку соціального служіння УГКЦ парафії з Ковеля, Положево, Луцька, Старої Вижівки та секретаря Благодатної селищної ради пані Наталію Лобойко.

В особливий спосіб висловлюємо сердечну вдячність отцеві Михайлу Гасяку, ЧНІ та парафії Блаженного Миколая Чарнецького УГКЦ м. Ковель за гостинний прийом учасників і допомогу у проведенні Форуму!

#Соціальне_служіння_УГКЦ #UGCC_Social_ministry

Схожі записи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *