ВІДБУВСЯ ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ФОРУМ СОЦІАЛЬНОГО СЛУЖІННЯ «СОЦІАЛЬНЕ СЛУЖІННЯ ЛЮДИНІ»

03 жовтня 2020 р.Б. відбувся Форум соціального служіння УГКЦ на тему «Соціальне служіння людині». Захід, організований Відділом соціального служіння УГКЦ та МБФ «Карітас України», проходив в онлайн-форматі. Трансляція відбувалася з Києва, а учасники, зібрані у своїх єпархіях та екзархатах, були поєднані телемостами за допомогою інтернету.

          Луцький екзархат УГКЦ був представлений Преосвященним Владикою Йосафатом та священниками і вірними з парафій Луцька, Ковеля, Рівного, Нововолинська, Радивилова, Дубно, Положево, Старої Вижівки, Рожища, Іванич. Учасників Форуму гостинно прийняв Луцький монастир Святого Василія Великого ЧСВВ. Передувала заходу Архиєрейська Божественна Літургія та привітання Владики Йосафата і директора ВОБФ «Карітас-Волинь» отця Володимира Кметя.

          Всеукраїнський Форум розпочався з вітального слова Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава, в якому він наголосив про те, що коли перебуваємо у храмі, а також чинимо її тоді, коли ділами милосердя допомагаємо потребуючій людині. На Форумі «Соціальне служіння людині» було представлено не лише український, але й міжнародний досвід служіння потребуючим. Зокрема, досвідом діяльності мережі парафіяльних Карітасів поділилися представники Карітасу Віденської архидієцезії (Австрія). Також під час Форуму було проаналізовано досягнення та виклики в ході реалізації Стратегії соціального служіння, що була затверджена Синодом Єпископів УГКЦ в 2016 році.

          Проведено презентації діяльності парафіяльних громад, де активно здійснюється соціальне служіння. Зокрема, своє служіння представили громади з Фастова (Київська архиєпархія УГКЦ), Львова (Львівська архиєпархія УГКЦ) та с. Вільшаник (Самбірсько-Дрогобицька єпархія УГКЦ).

          Після обіду учасники Всеукраїнського Форуму розпочали роботу у своїх локаціях, де розглянули питання сучасного стану, викликів та перспектив соціального служіння УГКЦ. Присутні розділилися на три групи, кожна з яких, під проводом модераторів, обговорювала такі аспекти: плекання духа жертовності і соціальної відповідальності; як відповідати на певні виклики чи соціальні потреби в місцевій громаді; як розвивати мережу співпраці між громадськими ініціативами, релігійними організаціями і органами державного самоврядування. Учасникам була запропонована проблема, на яку потрібно було представити вирішення, обмеження, виграш.

          На завершення Форуму Владика Йосафат і директор ВОБФ «Карітас-Волинь» отець Володимир Кметь подякували присутнім за участь у заході, небайдужість й активне сприяння розвитку дияконії в екзархаті та нагородили подячними грамотами відповідальних за розвиток парафіяльного соціального служіння.

Схожі записи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *