ЯК ВИЯВЛЯТИ ТА АНАЛІЗУВАТИ ПОТРЕБИ У ГРОМАДІ ВЧИЛИСЯ В ІВАНИЧІВСЬКІЙ ПАРАФІЇ СТРІТЕННЯ ГОСПОДНЬОГО УГКЦ

          Одна з центральних функцій парафіяльного Карітасу: дослідження і виявлення людських потреб. Для активізації парафіяльного соціального служіння  важливо знати про різні типи потребуючих осіб на своїй території. Особливо важливо це є в умовах світової пандемії коронавірусної інфекції. У кожній громаді найчисельнішою категорією потребуючих є  сім’ї з малолітніми дітьми, які опинилися в складних життєвих обставинах: багатодітні, неповні, кризові. Дуже часто діти з таких родин виховуються в інтернатних закладах.

          Для парафіяльного Карітасу важливо дізнатися причини або обставини, чому ці діти в інтернатах, що не вистачає родині, щоб повноцінно виконувати свої батьківські обов’язки, аби запобігти потраплянню дитини в сиротинець. Для цього потрібно познайомитися з сім’єю, відвідати, вивчити потреби.

          З цією метою директор ВОБФ «Карітас-Волинь» отець Володимир Кметь разом із адміністратором парафії Стрітення Господнього УГКЦ смт. Іваничі отцем Ігорем Якимяком відвідали родини з Іванич та сіл Іваничівського району, в які на початку карантину повернулися діти з інтернатних закладів. Попередньо були здійснені візити у ці сім’ї, вивчені потреби, в результаті чого надана всебічна соціальна підтримка вразливим сім’ям з дітьми в надзвичайних ситуаціях. Під час зустрічі з потребуючими родинами священники передали відповідно до їх індивідуальних потреб допомогу (меблі, домашній текстиль, побутову техніку та інші товари домашнього вжитку) від Дитячого Фонду ООН «ЮНІСЕФ».

          «Знати територію» можна по-різному: знати конкретні потреби та проблеми, помічати нові проблеми, знаходити причини складнощів, розвивати чутливість громадської думки щодо проблем, співпрацювати й ділитися інформацією з іншими діячами на цьому терені. Усі ці дії парафіяльного Карітасу спрямовані до людських потреб: аби зрозуміти, чому певні особи опиняються за межами суспільства, звідки походять їхні проблеми, що до цього призводить; аби знайти вдалі розв’язання проблем.

          Отець Ігор Якимяк подякував «Карітас-Волинь» за цінний практичний приклад вивчення потреб у громаді у питанні допомоги потребуючим родинам з малолітніми дітьми.

Схожі записи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *