ЗВІТ ЗА 2015

У 2015 році ВОБФ «Карітас-Волинь» реалізував 6 проектів на загальну суму 2 784 970, 52 грн.
1. Проект «Соціальна та психологічна допомога дітям та молоді. Дитячі центри в Бориславі та Нововолинську» на суму 289 948, 54 грн., з них було використано на:
– організація літніх таборів -15 600,00 грн.
– витратні матеріали для роботи з дітьми – 6 500,00 грн.
– культурні та активні заходи для дітей – 4 290,00 грн.
Проект є продовженням проекту «Дитячі центри в Бориславі та Нововолинську», який діяв з лютого 2014 року до січня 2015 року і продовжив свою діяльність з лютого 2015 року до лютого 2016 року.

2. На базі дитячого проекту проходить реалізація проекту «Літні табори для дітей переселенців зі Сходу України та АР Крим». Літній табір організований на озері Світязь 20-29 червня 2015 року, 20-29 серпня 2015 року, в м. Яремче 01-10 липня. Загалом оздоровилось та відпочило 137 дітей із сімей вимушених переселенців та проведено ряд заходів на суму 130 882, 00 грн:
проживання – 40 320, 00 грн
харчування -72 000, 00 грн.
перевезення -10 000, 00 грн.

3. Організація літніх християнських таборів фінансованих РЕНОВАБІС (Німечинна) профінансовано та використано в повному обсязі коштів на суму 76101,76 грн. у 2014 році. Проект був профінансований у 2015 році на загальну суму 5000,00 євро, або по курсу НБУ 115372,00 грн.

4. Проект «Допомога для переселенців зі Східної України та Криму» на суму 13 544, 91 грн, реалізація якого тривала з листопада 2014 року до лютого 2015 року (2014 рік – 25 111, 96 грн., 2015 рік – 13 544, 91 грн). У межах проекту МБФ «Карітас України» було централізовано перераховано на карткові рахунки потребуючим кошти для оплати проживання (5 виплат по 100 осіб). Крім цього, була профінансована робота офісу (заробітна плата працівникам проекту, відрядження, витрати на збір даних та матеріалів по переселенцях, канцтовари).

5. Для реалізації проекту «Відповідь на кризу переселенців в Західній Україні – підготовка до зими» було виділено 1 434 711, 55 грн. (2014 рік – 70 452, 07 грн, 2015 рік – 1 364 259, 48 грн). Діяльність проекту тривала з листопада 2014 року до 31 липня 2015 року у вигляді продовження проекту «Створення відділу надзвичайних ситуацій», з метою надання допомоги постраждалим у воєнному конфлікті на Сході України. За період реалізації проекту 24 родини отримали необхідні ліки на суму 37 818, 19 грн. Компенсація на проживання вимушених переселенців – 650 587, 20 грн. Для допомоги у придбанні теплих зимових речей було спрямовано 295 650, 00 грн. Кошти через перерахування на особові карткові рахунки отримали 42 родини. Особисто бенефіціарами було прозвітовано про придбання ними одягу, взуття та інших теплих речей.
Впродовж дії проекту «Створення відділу надзвичайних ситуацій» була надана психологічна, медична, матеріальна допомога у вигляді фінансової підтримки учасникам проекту – вимушеним переселенцям зі Сходу та Півдня України. Даним проектом було частково компенсовано витрати переселенців, пов’язані з винаймом тимчасового житла. Слід зазначити, що на початку проекту надані кошти були розраховані на 95 осіб, пізніше ліміт збільшився до 110 осіб. Також 70 сімей (346 осіб) отримали гігієнічні пакети на суму 23 600, 00 грн (в середньому по 68 грн на одну особу). Продуктових пакетів було роздано більше, як 85 родинам (407 осіб) на суму понад 125 600, 00 грн (в середньому по 308 грн на одну особу). Нашою організацією було надано гуманітарну допомогу у вигляді одягу, взуття, ковдр, постільної білизни в кількості 26 т на суму понад 32 000, 00 грн, яку отримали понад 300 осіб.

6. У червні 2015 року відбулась загальноукраїнська конференція «Забезпечення основних потреб від конфлікту на Сході України» у межах проектів, які спрямовані на забезпечення основних потреб, пов’язаних з воєнним конфліктом на Сході України. Конференція організована ВОБФ «Карітас – Волинь». Кошти були спрямовані на проживання і харчування учасників та власне організацію заходу на суму 110 000, 09 грн.

7. Для реалізації проекту «Соціалізація та реінтеграція жертв націонал-соціалізму на базі діяльності центру «Довіра» надійшло 129 717, 62 грн (01 вересня 2015 року – 31 серпня 2017 року). Фінансування проекту – ВБО «Турбота про літніх». Головною складовою даного проекту є матеріальна допомога малорухливим та лежачим людям старшого віку у вигляді засобів гігієни (одноразові пелюшки, підгузки, креми від пролежнів, мило, вологі серветки, шампуні, одноразові рушники і т.п.). Окрім допомоги, організовані культурно – просвітницькі заходи, гуртки для цільової групи, спрямовані на спілкування між собою, обмін інтересів, проведення майстер – класів.

8. З 2011 року благодійний фонд «Карітас-Волинь» активно займається роздачею гуманітарної допомоги, що надходить від донорів з закордону. Загалом за період з 2011 по 2015 рік включно, було розповсюджено 252 460 кг гуманітарних речей. У 2015 році ВОБФ «Карітас-Волинь» отримав 45 933 кг гуманітарного вантажу, приблизною вартістю 27 213, 00 грн. 45 433 кг гуманітарної допомоги у вигляді вживаного одягу, взуття, білизни, посуду, швейних матеріалів, іграшок, інвалідних візків, велосипедів, ходуль, меблів та медичного інвентаря надійшло від бельгійської організації «Україна-Проект-Едегем», яка уже 4 роки поспіль допомагає незахищеним верствам населення Волинської та Рівненської областей, якими опікується ВОБФ «Карітас-Волинь». 500 кг вживаного одягу було отримано від благодійника з Німеччини пана Євгенія Вільгельма. Набувачами гуманітарної допомоги стали такі громадські організації: Нововолинська міжрайонна територіальна первинна організація УТОС, Нововолинське об’єднання інвалідів шахтарської праці, Всеукраїнський фонд допомоги родинам українських героїв «Друг», ГО «Творці історії», Нововолинський осередок Суспільна служба України, Волинська обласна громадська організація «ІНВАВОЛИНЬ», Чернігівський обласний благодійний «Віра. Надія. Любов», Виконавчий комітет Жовтневої селищної ради м. Нововолинська, благодійний фонд «Карітас – Дубно», Товариство Червоний Хрест у смт. Іваничі.
Також гуманітарні речі отримали парафії УГКЦ та УПЦКП: парафія Св. Архангела Михаїла УГКЦ у м. Луцьк, парафія Різдва Івана Хрестителя УГКЦ м. Шацьк, парафія Преображення Господнього УГКЦ с. Положеве Шацького р-ну, парафія Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ м. Луцьк, Релігійна громада Священномученика Василія Величковського УГКЦ м. Ковель, парафія Святих Верховних Апостолів Петра і Павла УГКЦ м. Нововолинськ, парафія Стрітення Господнього УГКЦ смт. Іваничі, парафія Святих Апостолів Петра і Павла УПЦ КП с. Римачі Любомльського р-ну, парафія Вознесіння Господнього УГКЦ м. Дубно. Допомогу у вигляді білизни, матраців, ходунків та інвалідних візків отримали медичні заклади: Нововолинська центральна міська лікарня, Волинська обласна клінічна лікарня, Володимир-Волинське територіальне медичне об’єднання, Луцька міська клінічна лікарня, Волинська обласна психіатрична лікарня №1.
Швейні матеріали отримали Дошкільні навчальні заклади №9 та №8 та міжшкільний навчально-виробничий комбінат м. Нововолинська.
Загалом допомогою були охоплені такі верстви населення:
– 120 осіб похилого віку,
– 300 дітей із соціально – вразливих категорій (дітей сиріт, напівсиріт, дітей, позбавлених батьківської опіки, дітей із багатодітних, малозабезпечених та кризових родин),
– 250 малозабезпечених родин та 230 родин вимушених переселенців.
Також близько 3 т одягу, білизни, ковдр, матраців, спальних мішків та посуду було відправлено в зону АТО для українських військових.
9. Головним спрямуванням ВОБФ «Карітас Волинь» є початок будівництва Регіонального центру паліативної допомоги у смт Жовтневому. Перші кроки в цьому напрямку вже зроблені, адже у 2015 році на базі бувшої загальносередньої школи було придбано приміщення площею в 1000 кв.м –трьохповерхова та 1600 кв.м –двоповерхова будівлі загальною вартістю 696375,63 грн. На переоформлення та встановлення права власності на приміщення було затрачено до 20000 грн (19640,80). Для подальших виконавчо –законодавчих дій Благодійний фонд продовжує оформлання всіх номативних та необхідних процедур та документів щодо виготовлення проектно – кошторисної документації.
Регіональний центр паліативної допомоги розрахований на 72 пацієнта (24 хоспісних дорослих, 24 хоспісних дитячих, 26 одиноких людей похилого віку)

10. У 2015 році були проведені такі благодійні акції:

– «Великодній кошик» – 80 продуктових наборів
– «Шкільний портфелик» – 20 шкільних ранців та канцелярське приладдя від благодійників.
– «Святий Миколай іде до дітей» – підготовка адресних подарунків для вихованців Іваничівської школи-інтернату (82 дитини), Рожищенської школи-інтернату (79 дітей), Головненської школи-інтернату (120 дітей), дітей із сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах (малозабезпечених, кризових, багатодітних, неповних, неблагополучних), які перебувають під опікою ВОБФ «Карітас-Волинь» (50 дітей), дітей вимушених переселенців (21 дитина). Загальна кількість дітей, охоплених акцією – 352.
– «Різдвяна свічка» – Реалізовано у м. Луцьк та м. Нововолинськ 12 200 свічок на суму 183 000,00 грн.