СОЦІАЛЬНЕ СЛУЖІННЯ ПАРАФІЇ ПРЕОБРАЖЕННЯ ГОСПОДНЬОГО УГКЦ СЕЛА ПОЛОЖЕВО ШАЦЬКОГО РАЙОНУ

          Однією з парафій, задіяних у перший рік реалізації всеукраїнської програми «Підвищення рівня соціальної відповідальності парафій та їх участі у житті громад на місцевому рівні», є парафія Преображення Господнього Володимирського деканату Луцького екзархату УГКЦ. Парафія знаходиться у с. Положево, Шацького р-ну, а парохом її є декан отець Богдан Іващук. Відповідальна за розвиток соціального служіння – пані Марія Сидорук.

           З перших днів заснування парафія опікується нужденними людьми з числа своїх парафіян та мешканців с. Положеве та смт. Шацьк. За підтримки ВОБФ «Карітас-Волинь» у парафії регулярно відбувається роздача потребуючим гуманітарної допомоги у вигляді вживаного одягу, взуття, побутових речей. Декілька раз на рік у парафії Преображення Господнього відбуваються такі соціальні заходи як збір продуктів харчування для нужденних до Великодня, збір подарунків до Дня святого Миколая.

          Під час участі цієї парафії у програмі з активізації соціального служіння, активними членами громади було створено ініціативну групу МісіЯ ЛЮБОВі, яка започаткувала постійно діючий парафіяльний Куток Милосердя. Особливу увагу ця ініціативна команда приділяє дітям і молоді з сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах – відвідують їх, займаються збором необхідної допомоги, організовують творчі і виховні заняття, майстер-класи, театральні години, разом із отцем Богданом проводять недільні школи. За їхніми переконаннями важливо навчити молодше покоління правильно і корисно використовувати свій час для навчання та розвитку, необхідно створити сучасний простір, де дитина буде реалізовувати свої потреби у пізнанні нового, також створювати щось своїми руками. З цією метою у парафії Преображення Господнього була створена школа столярства «Столярства». Для повноцінної діяльності школи, ініціативна група підготувала і розробила декілька соціальних проєктів, деякі з яких були успішно підтримані і отримали фінансування для придбання столярних інструментів і матеріалів. Зараз діти, які відвідують школу столярства, створюють цікаві тематичні вироби своїми руками, частково реалізовують їх на благодійних ярмарках або між мешканцями села. Також зараз на етапі створення наступна ініціатива цієї парафії – майстерня лазерної порізки і гравіювання «Фанерка».

           Крім цього, парох отець Богдан Іващук та відповідальна за розвиток соціального служіння парафії пані Марія Сидорук взяли участь у навчальній програмі «Студії живої парафії» від Львівської освітньої фундації в межах проєкту «Підвищення рівня соціальної відповідальності парафій та їх участі в житті громад на місцевому рівні» Відділу соціального служіння Патріаршої курії УГКЦ та МБФ «Карітас України». Під час навчальних модулів учасники вивчали теоретичні основи управління, основні напрямки соціальних проектів та масштаби їх впливу на різні категорії людей, опановували базові навички публічної комунікації, комунікації в команді, а також інструменти налагодження партнерських зв’язків між різними інституціями у громаді та ознайомлювалися з підходами до стратегічного планування діяльності.

          Варто зазначити, що отець Богдан та ініціативні парафіяни завжди з великим заохоченням беруть участь у всіх заходах в межах програми з активізації соціального служіння: Форумах (всеукраїнських, екзархальному, деканальному), тренінгах, круглих столах, онлайн заходах, навчальних зустрічах.

           Без перебільшення можна сказати, що це одна з найактивніших парафій Луцького екзархату УГКЦ.

           Висловлюємо слова найщирішої вдячності отцеві Богдану Іващуку та активним парафіянам за активний розвиток соціального служіння у своїй парафії! Бажаємо успіхів, натхнення до плідної праці і найшвидшого втілення в життя ідеї зі створення парафіяльного Карітасу!

Схожі записи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *