АНАЛІЗ І ВИВЧЕННЯ ПОТРЕБ РОДИН У КРИЗІ ЗДІЙСНЮВАЛИ У БЕРЕСТЕЧКУ

Як аналізувати явище бідності, визначати проблеми, їхні причини та можливі розв’язання розповідав директор ВОБФ «Карітас-Волинь» отець Володимир Кметь під час зустрічі з активізації соціального служіння у парафії Пресвятої Трійці УГКЦ м. Берестечко. Відповідно до посібника «Любов’ю служіть один одному» отець Володимир представив способи розвинути спостереження за бідністю у парафії, а саме:

• створення «консультативних центрів» або схожих закладів, де волонтери та працівники зможуть зустрічатися з потребуючими та вислуховувати їх;
  • аналіз явища бідності, визначення проблем, їхніх причин та можливих розв’язань у межах спільноти;
  • створення й оновлення інформації про соціальні служби, які діють на території;
  • забезпечення інформації щодо чинного законодавства (місцевого чи державного);
  • знайомство з групами, які на даній території працюють у соціальній, економічній, культурній, демографічній сферах (соціальні служби, недержавні організації тощо).

Після зустрічі у Берестечку, отець Володимир Кметь та адміністратор парафії Пресвятої Трійці УГКЦ отець Роман Ставинський також відвідали потребуючі родини у Горохівському районі з метою вивчення потреб та передачі допомоги від Дитячого Фонду ООН «ЮНІСЕФ». Попередньо працівниками ВОБФ «Карітас-Волинь» була надана всебічна соціальна підтримка вразливим сім’ям з дітьми в надзвичайних ситуаціях. Питання допомоги потребуючим родинам було актуальним завжди, але особливо важливе в теперішній час, в умовах всесвітньої пандемії через поширення коронавіруса і повернення дітей з інтернатів додому. Необхідно докласти усіх зусиль, знайти спосіб допомогти цим родинам, щоб вони залишилися в рідних стінах.

Наприкінці зустрічі були підведені підсумки, адже кризові родини – це не єдина категорія потребуючих, на жаль поруч з нами живуть й самотні люди похилого віку, узалежнені, невиліковно хворі, колишні в’язні, особи з інвалідністю. Парафія має бути тим місцем, де усім людям в потребі вдасться надати допомогу у будь-який спосіб – молитвою, добрим словом, ділами милосердя.