|

БЕСІДА З ЕЛЕМЕНТАМИ ТРЕНІНГУ НА ТЕМУ «ОСОБЛИВОСТІ СУЧАСНОГО ПІДЛІТКА»

При співпраці Карітас – Волинь та центральної міської бібліотеки, в рамках школи правових знань, з учнями 10 класу ЗОШ №2 відбулась бесіда з елементами тренінгу на тему «Особливості сучасного підлітка». Інформаційне повідомлення про фізіологічні особливості підлітка провели соціальний педагог Галицька Тетяна та соціальний працівник Качорок Олена, Центру для дітей та сімей «Успішна дитина». Бесіда спрямована на попередження соціально-небажаних вчинків учнів.
Під час зустрічі говорили про емоційну сферу тінейджера, мозок якого приймає швидкі та незважені рішення, тому важливо дбати про здобуття позитивних емоцій. Учні дізнались про фактори ризику для підліткового віку, а це – невирішені конфлікти з батьками, психологічні травми, відсутні навики керування своїми емоціями, раннє статеве дозрівання, раннє відокремлення від батьків та низький соціальний статус. З’ясували і фактори захисту, такі як, позитивний досвід соціального впливу, емоційна грамотність, здобуття соціальних навичок (ефективне спілкування, емпатія, вміння вирішувати конфлікти ненасильницьким шляхом), позитивний досвід в родині, добрі стосунки з однолітками, наявність позитивного прикладу – наставника. Завданням для підлітка є розпізнати фактори ризику та застосувати фактори захисту.
Інтерактивні вправи активізували підлітків до групової роботи та дали змогу проаналізувати швидкість реакції та свої мисленнєві процеси.
Під час групової вправи «Торт», хлопці і дівчата відповідали на питання «Хто винен в моїх проблемах?», діливши на сектори: моя вина, сім’я, школа, друзі, держава, інші. Цікаво, що позиція дівчат і хлопців кардинально відрізняється. Дівчата брали більшу частину провини на себе, а хлопці покладали провину на інших, і лише невелика частина відповідальності – особиста. Робота в групах допомогла розвинути навички самоаналізу, самопізнання, поглибити знання про власне „Я”, сформувати впевненість та позитивне ставлення до себе. Усвідомлення власних сильних і слабких сторін дозволить підлітку розвинути почуття самоповаги та стримає від здійснення асоціальних вчинків.
Завершили захід обговоренням питань про агресивну поведінку, поведінку вдома, в оточенні друзів та чи володіють підлітки емоціями. Такі активні форми та методи роботи допомагають старшокласникам формувати життєві перспективи, цінності та уявлення про світ дорослих, дають змогу дівчатам та хлопцям розкрити та розвинути життєвий потенціал особистості.

Схожі записи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *