Карітас-Волинь

 

 к арітас-Волинь

На початку лютого 2010 року в м. Нововолинську Волинської обл. почав діяти благодійний фонд «Карітас-Волинь», який входить у загальну мережу організації «Карітас-Україна».Метою фонду є забезпечення соціальної допомоги та підтримки найбільш потребуючого населення України незалежно від національної приналежності чи віросповідання.

За час існування організація створила та реалізувала у Волинській області 8 проектів.Організація надає соціальну допомогу потребуючим верствам населення, незалежно від національної приналежності та віросповідання. Діяльність фонду спрямована на наступні послуги: допомога неблагополучним сім’ям та дітям, допомога залежним, допомога дітям та молоді з функціональними обмеженнями, допомога людям в кризових ситуаціях, діяльність пов’язана з процесами міграції, розвитку та організації, оздоровчих заходів спрямованих на профілактику розповсюдження соціально-небезпечних хворіб:  ВІЛ/СНІД, ТБ (туберкульоз), а також проведення первинної профілактики цих захворювань. Фонд регулярно здійснює збір і роздачу гуманітарної допомоги, іграшок, предметів особистої гігієни для малозабезпечених сімей.

ДОСВІД РОБОТИ ОРГАНІЗАЦІЇ

За роки діяльності ВОБФ «Карітас – Волинь» отримано та роздано гуманітарну допомогу вживаними речами більше 800 особам, 18 медичних установ та лікувальних закладів отримали допомогу у вигляді медикаментів на суму понад 1 млн. гривень, 4 лікарням Волині та Рівненщини було надане медичне обладнання, багатофункціональні ліжка, постільну білизну, рушники тощо. Співробітники постійно приймають участь у наукових конференціях, тренінгах, навчальних семінарах, опановують нові методи профілактичної роботи з цільовими групами.

В ході впровадження проектів організація налагодила сталі стосунки і тісно співпрацює з багатьма державними, медичними, громадськими, благодійними, релігійними установами та організаціями у Волинських та Рівненських областях. Завдяки підтримки МБФ «Відродження», запроваджується система надання паліативної допомоги вдома невиліковним хворим у м. Нововолинськ та розташованих поблизу сіл Іваничівського району. Пацієнт зможе залишатися у звичних для нього домашніх умовах як можна довше, зменшиться кількість непрофільних пацієнтів у стаціонарі. Команда мобільного хоспісу безпосередньо опікується хворими, надає поради, передає свій досвід у терапії болю і психосоціальний супровід. Важливим фактором у розвитку паліативної допомоги у м. Нововолинську та Іваничівському р-ні є запровадження волонтерського руху та груп самодопомоги рідних.

Організацією кожного року проводяться благодійні акції:  «Синя стрічка – діти проти насильства», «Шкільний портфелик», «Святий Миколай іде до тебе», спрямована на збір подарунків для дітей з кризових сімей, «Напиши листа Святому Миколаю», всеукраїнська благодійна акції «Різдвяна свічка», яка полягає у розповсюдженні спеціально виготовлених свічок неповносправною молоддю, кошти від реалізації якої ідуть на допомогу соціально незахищеним дітям на допомогу їм в лікуванні та оздоровленні, великодня благодійна  акція «Допоможи ближньому». Мета акції: зробити додаткову покупку і цим допомогти потребуючим сім’ям з дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах, інвалідам, дітям-сиротам, безпритульним.

Влітку «Карітас-Волинь» організовує літні християнські табори на озері Світязь Шацького району.  За три роки вдалося оздоровити понад 200 дітей віком від 6 до 16 років.

Уже чотири роки поспіль «Карітас-Волинь» долучається до всеукраїнської благодійної акції «Різдвяна свічка», яка полягає у розповсюдженні спеціально виготовлених свічок. Вдалося реалізувати біля 15000 шт. Зібрані кошти пішли на допомогу соціально незахищеним дітям на допомогу їм в лікуванні та оздоровленні. Кожен, хто запалив у Святвечір на святковому столі таку свічку, допоміг запалити вогник надії у дитячих серцях.

Напередодні Великодня, «Карітас-Волинь» долучається до міської благодійної  акції «Допоможи ближньому». Мета акції: зробити додаткову покупку і цим допомогти потребуючим сім’ям з дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах, інвалідам, дітям-сиротам. В результаті акції отримали продукти та засоби побутової хімії більше 100 сімей.

З 2011 року благодійний фонд «Карітас-Волинь» активно займається роздачею гуманітарної допомоги, що надходить з Бельгії, Швейцарії та Німеччини. За час діяльності отримано та  роздано близько 130 тонн гуманітарної допомоги, яку неодноразово отримують більше 20 різних організацій, серед них Нововолинська центральна міська лікарня (інвалідні візки, ліжка, матраци, білизна, меблі), Радивилівська районна лікарня (інвалідні візки, ліжка, матраци, білизна), Дубенська міська лікарня матері та дитини (інвалідні візки, ліжка, матраци, білизна), Нововолинський осередок Суспільна служба України (одяг, взуття, іграшки, речі для дому:  ковдри і простирадла, кухонні приладдя, велосипеди,  інвалідні візки, ходулі), Територіальний центр соціального обслуговування м. Нововолинська (одяг, взуття, білизна,  ковдри і простирадла, інвалідні візки, ходулі), Нововолинська міжрайонна територіальна первинна організація УТОС (одяг, постіль, палиці для незрячих), УПЦКП Володимир-Волинський міський деканат (одяг, взуття, іграшки, ковдри і простирадла, кухонні приладдя, велосипеди), Волинська обласна громадська організація «ІНВАВОЛИНЬ» (одяг, інвалідні візки), Нововолинське вище професійне училище (швейні матеріали та одяг)…

А також близько 800 малозабезпечених людей міста Нововолинська та сусідніх сіл, які звернулися до Карітасу отримали гуманітарну допомогу у вигляді одягу, взуття, іграшок, речей для дому, велосипедів,  інвалідних візків, ходунків.

У 2012 року  до ВОБФ «Карітас-Волинь» надійшла гуманітарна допомога медикаментами.

18 закладів охорони здоров’я Волинської та Рівненської областіотримали необхідні їм ліки для надання безкоштовної медичної допомоги населенню. Загалом було роздано 9 різновидностей медикаментозних засобів на суму 1 млн. гривень.Медикаменти отримали такі лікарні:

Нововолинська центральна міська лікарня, Іваничівська центральна районна лікарня, Територіальне мед. об’єднання Любомльського і Шацького районів, Радивилівська районна лікарня, Локачинська центральна районна лікарня, Ковельська центральна районна лікарня, Рівненська обласна клінічна лікарня, Волинський обл. госпіталь для інвалідів війни, Луцький гарнізонний військовий госпіталь, Горохівська районна лікарня, Торчинська районна лікарня, Маневицька центральна районна лікарня;

установи: ВП «Санаторій Шахтар», Вищий комунальний навчальний заклад «Дубенський медичний коледж», Управління Охорони Здоров’я Рівненської обл., Територіальний центр соціального обслуговування м. Нововолинська, Маневицька виправна колонія.

Реалізація соціальних проектів

В період з вересня 2010р. по жовтень 2013р. Карітас-Волинь реалізовував проект «Соціальна та психологічна підтримка дітей трудових мігрантів». Мета: зменшити негативні наслідки трудової міграції в українському суспільстві, особливо, що стосується дітей та молоді.

За 3 роки послугами  соціального центру «Карітас-Волинь», що знаходиться на мікрорайоні Шахтарському, 17 у м. Нововолинську, скористалось близько 200 осіб, з них 65  – діти трудових мігрантів, решта – діти інших кризових категорій, віком від 5 до 18 років.

Дітям надавалась соціально-психологічна підтримка, відбувались активуючі заходи та групові заняття на згуртованість, корегування самооцінки, розвитку комунікативних вмінь, відкриття внутрішніх ресурсів.  Також здійснювались інформаційні та просвітницькі заходи на різні тематики, актуальні для дітей та молоді відповідного віку, інформаційні заходи для батьків та опікунів. В центрі були створені  можливості різноманітного активного та корисного дозвілля,  туристичні походи, екскурсійні поїздки, що сприяють згуртованості, мотивують до пізнання, створюють умови для прояву власних вмінь та навиків. За три роки реалізації проекту вдалося оздоровити на о. Світязь  близько 200 дітей. Організація таборів дає можливість дітям та молоді навчатися відповідальності, командної поведінки та конструктивних способів вирішенні побутових завдань та конфліктних ситуацій.

По проекту «Соціальна та психологічна підтримка дітей трудових мігрантів»  за 3 роки використано   441372,40 грн. (це витрати на оплату праці ( з врахуванням  36,76%, 3,6%, 15%) , на додаткові матеріали та засоби для роботи з дітьми, а саме: матеріали для гуртків, ігри, книги, канцтовари, відеоСD, та інші матеріали), культурно – освітні заходи (екскурсії, квитки в кіно,театри,музеї, подорожі,табори та інші заходи), круглі столи та публічні заходи, кошти на офісні витрати, подорожі персоналу (подорожі на семінари,конференції, робочі зустрічі тощо), адмінвитрати.

Проект «Організація діяльності центру «Довіра» для жертв тоталітарних режимів».

Фінансується фондом «Пам’ять, відповідальність, майбутнє» (Німеччина).

З 01 вересня 2012 року у ВОБФ «Карітас-Волинь» вступив в дію проект під назвою «Організація діяльності центру «Довіра» для жертв тоталітарних режимів». Проект фінансується за підтримки Німецького фонду «ПАМ’ЯТЬ, ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ, МАЙБУТНЄ» по програмі «Місце зустрічі – діалог».

В рамках виконання програми «Місце зустрічі – Діалог» у ВОБФ «Карітас-Волинь»  організовано центр для людей похилого віку «Довіра» – місце зустрічі жертв тоталітарних режимів.  Спільні зустрічі, заходи – це  добра нагода для  спілкування, налагодження  комунікаційних  зв’язків між поколінням, що забезпечує  передачу досвіду та одночасно створює умови для відродження у людей похилого віку змісту до існування, відчуття важливості себе.

Організовуючи зустрічі  за  участю представників молодого покоління та  жертв тоталітарних режимів ми  сприяємо визнанню  життєвого досвіду та  досягнень жертв тоталітарних режимів. Налагодження діалогу між поколіннями, допомагає молоді  осмислено вивчати  історію та створює умови для передачі цього досвіду наступним поколінням.

Основними завданнями діяльності центру для людей похилого віку «Довіра» є забезпечення гармонізації соціальних відносин між представниками  різних поколінь шляхом проведення спільних освітніх і культурних заходів, підвищення соціального статусу осіб похилого віку. Все це сприятиме вирішенню основної проблеми людей похилого віку – подоланню  їхньої ізольованості. Учасниками проекту є 80 осіб, в основному, це чоловіки та жінки різної національності та віросповідання віком від 67 до 93 років.

За 15 місяців роботи проекту літні люди регулярно збираються у центрі «Довіра»  для занять у гуртках: німецька мова, народна пісня, вишивка, основи комп’ютерної грамотності, а також для духовного спілкування.

Щотижня для цільової групи проекту проводяться заняття з лікувальної фізкультури.

У рамках проекту відбулися паломницькі поїздки до Крехова та Жовкви, Страдч, Сарни, Зимно, Ковель та с. Колодяжне

Літні люди відвідують міський музей, загальноміські заходи та концерти. Учасників проекту запрошують до шкіл на виховні години для спілкування з учнями, обміном досвіду.

За участю молоді та людей похилого віку соціальні працівники проекту організовують різноманітні святкові заходи.

За бажанням людей похилого віку була організована зустріч з юристом для надання безкоштовних юридичних консультацій.

Проводиться робота у напрямку соціального патронажу  одиноких  людей  похилого віку з метою подолання їхньої ізольованості. Щотижня соціальні працівники відвідують на дому своїх підопічних. У проекті працює координатор, бухгалтер та два соціальні працівники. Загальний бюджет на два роки складає 214199, 04 грн.

За 15 місяців діяльності було використано 124 623,60 грн. (це витрати на оплату праці ( з врахуванням  36,76%, 3,6%, 15%) , решта  на культурно – просвітницькі заходи, гуртки, дозвілля  щомісячно, навчальні тренінги, зустрічі в школах, передплата видань, екскурсії,  адмінвитрати.

Проект  «Створення механізмів ефективної підтримки вразливих груп населення та медико-соціальних інституцій в малих містах України». Фінансується фондом Рози Люксембург (Німеччина). Тривалість проекту – з травня 2013р. по травень 2014р., загальний бюджет складає 24506,70 грн. За період з травня 2013р по жовтень 2013р. використано 12461,63 грн.

Мета нового проекту -створення єдиної бази даних одержувачів, потреб і спонсорів. Реалізація даного проекту допомагає скоротити шлях надання необхідної допомоги до конкретних індивідуальних споживачів, які дійсно цього потребують. Це своєрідний механізм співпраці місцевих і міжнародних НУО, що надають гуманітарну допомогу та здійснюють сприяння з місцевими медичними і соціальними установами, які приведуть до поліпшення підтримки людей, що потребують, у малих містах.

Завдання проекту – забезпечити доступ представників малозабезпечених груп населення до якісних медико-соціальних послу; створити координаційну групу для системи збору інформації щодо потреб вразливих груп населення у медико-соціальних послугах; налагодження співпраці між НДО та державними інституціями; надходження повної інформації «до відповідних людей у відповідний час», ці люди підключать гуманітарні установи, міжнародні благодійні та релігійні організації з одного боку та місцеві органи влади, підприємства, інших потенційних спонсорів та широку громадськість.

Проект «Право на гідне життя»

Фінансується благодійним фондом «Відродження», тривалість проекту 1.11.2013р. – 1.11.2014р. Загальний бюджет становить 78800,00 грн.

В рамках діяльності проекту передбачено:

1.Створення паліативної допомоги вдома на базі Нововолинської центральної міської лікарні. До складу мобільної служби увійдуть: терапевт, хірург, медична сестра, соціальний працівник, психолог, духівник.

2.Проведення інформаційної кампанії спрямованої на підвищення обізнаності місцевої громади : розробка та друк інформаційних матеріалів для поширення серед населення принципів роботи служби, прес-конференція, круглі столи для представників місцевих органів управління та ЗМІ, робочі зустрічі, статті в місцевих ЗМІ, сюжети на місцевому ТБ.

3.Лобістська діяльність, спрямована на залучення бюджетних коштів для забезпечення функціонування мобільної служби паліативної допомоги вдома.

4.Проведення навчальних та інформаційних заходів для персоналу хоспісної служби та родичів, які доглядають важкохворих на базі шпиталю ім. А. Шептицького (м. Львів).

Завдяки реалізації проекту «Право на гідне життя» стане можливим надання медичної, соціальної допомоги, психологічної та духовної підтримки хворим та їхнім родичам вдома. Пацієнт зможе залишатися у звичних для нього домашніх умовах як можна довше, зменшиться кількість непрофільних пацієнтів у стаціонарі. Команда мобільного хоспісу буде безпосередньо опікуватися хворими, надавати поради, передавати свій досвід у терапії болю і психосоціальному супроводі. Важливим фактором у розвитку паліативної допомоги у м. Нововолинську та Іваничівському р-ні буде запровадження волонтерського руху та груп самодопомоги рідних.

Проект «Соціально-педагогічна та психологічна допомога дітям та молоді з проблемами в соціалізації»

Фінансується «Карітасом-Австрії». Тривалість проекту 1.11.2013р. – 31.01.2015р. Загальний бюджет на 15 місяців складає 445890,00 грн. Мета проекту – є сприяння соціальній інтеграції та включення дітей та молоді. Які перебувають у складній життєвій ситуації через бідність, соціальну кризу та ослаблення  сімейних зв’язків, недостатню опіку.

Схожі записи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *