ДУХОВЕНСТВО ПАРАФІЇ МИКОЛАЯ ЧАРНЕЦЬКОГО ДІЗНАВАЛИСЯ ЯК СТВОРИТИ КОНСУЛЬТАТИВНИЙ ЦЕНТР З ДОПОМОГИ ПОТРЕБУЮЧИМ

В межах всеукраїнської програми «Підвищення рівня соціальної відповідальності парафій та їх участі у житті громад на місцевому рівні» відбувся навчальний захід для духовенства парафії Блаженного Миколая Чарнецького УГКЦ м. Ковель. Директор ВОБФ «Карітас-Волинь» отець Володимир Кметь ознайомив присутніх з важливістю діяльності парафіяльного консультативного центру з допомоги потребуючим. Заняття відбулося відповідно до посібника «Любов’ю служіть один одному», виданого МБФ «Карітас України» та Відділом соціального служіння УГКЦ.

           Консультативний центр  – це інструмент парафіяльного Карітасу. Це місце, куди можуть звернутися всі нужденні й де їхні проблеми будуть з готовністю вислухані. Це один із найважливіших інструментів, які дозволяють Церкві бути ближче до найбільш потребуючих і до їхніх потреб.

          Через консультативний центр можна поширювати християнську культуру солідарності в парафіяльній спільноті та в усьому суспільстві, показуючи, що Церква дослухається до нужденних і допомагає їм, пояснюючи та підкреслюючи відповідальність парафіяльної спільноти щодо потребуючих на її території. Зазвичай центр працює як мережа, бо це ланка, міст між нужденними та ресурсами, які має місцева громада. Тому важливо добре знати свій терен, встановлювати хороші контакти та стосунки зі спільнотою. Отже, працювати як мережа – що це означає? Якнайкраще знати територію, бути обізнаним із ресурсами території, як на публічному, так і на приватному рівні, знати правила, шляхи доступу до громадських служб і їхні компетенції, цінувати, залучати й використовувати наявні ресурси, розвивати навички в необхідних сферах, уникати дублювання, накладання й заміни.

          Зустріч у монастирі ЧНІ у Ковелі була підсумована висновком, що консультативний центр можна вважати фундаментом парафіяльного Карітасу: це місце, інструмент і передавач, скерований до навколишньої території, а двері його повсякчасно відчинені для людей, які цього потребують. Надзвичайно важливо це є в теперішній час через пандемію COVID-19, коли багато людей опинилися в матеріальній скруті або через карантин погіршилося їхнє становище.

Схожі записи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *