ХРИСТИЯНСЬКИЙ ТАБІР “КАНІКУЛИ В КАРПАТАХ”

Карітас-Волинь організував християнський табір для дітей ВПО «Канікули в Карпатах». Неймовірна локація – село Верхній Ясенів, що поруч біля знаменитого села Криворівня. Це село на початку 20 століття було літньою культурною столицею Карпат, у якій відпочивали Іван Франко, Ольга Кобилянська, Леся Українка, Михайло Коцюбинський, Михайло Грушевський та інші відомі письменники, етнографи, дослідники.

Упродовж 10 днів 26 підлітків мали різноманітні активності: ранкові та вечірні молитви, походи в гори, на річку, цікаві екскурсії, катехитичні заняття, майстер-класи, вечірні варти з піснями, спортивні ігри.

Діти мали чудову нагоду дізнатися про традиції та культуру гуцульського краю, відвідавши музей «Хата Гражда», в якій знімався фільм «Тіні забутих предків», етнографічний музей «Гуцульщина», «Музей старожитностей Гуцульщини», музей гуцульських музичних інструментів, музей «Криївка воїнів ОУН-УПА», «Вишиванки Гуцульщини», музеї Івана Франка та Михайла Грушевського.

Пізнавальною була екскурсія в еколого-освітній візит-центр Верховинського національного природнього парку. Діти здійснили інтерактивне дослідження «Карпати під мікроскопом», відчули себе посеред лісу за допомогою 3D-окулярів та почули мелодійний спів птахів.

Для того, щоб українська молодь духовно змогла осягнути ідею і суть боротьби за волю народу і держави, яка відбувалася за часів ОУН-УПА і триває досі, підлітки відвідали музей «Криївка». Провідник розповів про трагічну історію національно-визвольної боротьби українських борців за незалежність України. Сьогодні ми віддаємо належну шану всім героям, які своїм життям складають неоціненну жертву заради свободи людини і держави.

Упродовж табору тривав флеш-моб із пошуку місця супер-сили. Такими місцями стали вершини гір, гірські річки, ліси, старовинний храм 17століття, музей старожитностей Гуцульщини, де всі підлітки навчилися танцювати гуцульський танок. Діти фіксували ці місця сили, які в подальшому допоможуть їм відновлювати енергію та життєздатність.

Упродовж всього перебування в таборі діяло правило україномовної спільноти. Діти, які не спілкувались українською, почали застосовувати її в щоденному побуті.

На початку табору підлітки висловлювали свої очікування щодо гарних вражень, нових друзів, цікавинок про традиції Гуцульщини, подолання гірських вершин та купання в річці. Всі очікування здійснилися!

У своїх відгуках учасники відмітили особливу атмосферу табору, зустріли нових друзів, вивчили молитви, дізналися багато цікавих фактів про історію, побут, традиції, флору і фауну Гуцульщини, при підйомах в гори повірили у власні сили.

Висловлюємо величезну подяку господарям гостинного двору Кільце Карпат за щирий прийом, комфортні умови проживання, смачну їжу, зручну локацію, високий сервіс! Особлива подяка нашому провіднику Ярославу Федоровичові Прокопишину, колишньому директору Ясенівської школи, майстрові спорту з лижного бігу за постійний супровід в наших активностях, мудрі поради та щоденну підтримку! Нехай Господь дарує вам здоров’я та благословляє на многії і благії літа!

Схожі записи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *