НАВЧАЛЬНА ЗУСТРІЧ З АКТИВІЗАЦІЇ СОЦІАЛЬНОГО СЛУЖІННЯ У КОВЕЛІ

          Ще одна навчальна зустріч в межах всеукраїнської програми з активізації соціального служіння відбулася у ковельській парафії Блаженного Василія Величковського УГКЦ. Директор ВОБФ «Карітас-Волинь» отець Володимир Кметь завітав у Ковель, де зустрівся з адміністратором парафії отцем Іваном Дуткою та ініціативними парафіянами.

          Захід відбувся у парафіяльній капличці, в якій після спільної молитви присутні переглянули відео «Парафіяльний Карітас», адже теми навчальної зустрічі «Як започаткувати соціальне служіння у парафії» та «Як створити парафіяльний Карітас».

           Оскільки мета цього заняття – навчити учасників теоретичним засадам організації соціального служіння у парафії та заснування парафіяльного Карітасу, то присутні ознайомилися з чотирма головними завданнями парафіяльного Карітасу: виховна роль, дослідження місцевої громади, соціальне служіння, координація та співпраця. Окрема увага була присвячена структурі парафіяльного Карітасу.

          Як зазначив отець Володимир, добрий парафіяльний Карітас  – це не той, який пропонує найширший спектр форм і напрямків соціального служіння, на чолі яких стоїть невеличка група волонтерів чи працівників. Найкращий Карітас намагається щодня залучати широку парафіяльну спільноту, роблячи це постійно, перетворюючи на звичайну практику. Тож глибинний сенс парафіяльного Карітасу можна підсумувати так: краще, коли багато людей зосереджені на кількох справах, аніж коли багатьма справами займається кілька людей. Розвиток здатності до співпереживання спрямований на пробудження у спільноті свідомості щодо певних проблем місцевої громади. У парафіяльних структурах для розвитку чутливості можна використовувати різні засоби: групові зустрічі, організацію заходів, проповіді та молитви під час Літургії, окремі заняття у процесі катехизації чи передшлюбної підготовки, статті в парафіяльних газетах.

          На завершення навчальної зустрічі були підведені підсумки заходу, зроблені висновки щодо створення і діяльності парафіяльного Карітасу в умовах пандемії коронавірусної хвороби.

Схожі записи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *