РЕАЛІЗАЦІЯ ПРОЕКТУ «ПІДВИЩЕННЯ РІВНЯ СОЦІАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ПАРАФІЙ ТА ЇХ УЧАСТІ У ЖИТТІ ГРОМАД НА МІСЦЕВОМУ РІВНІ»

У грудні минулого року МБФ Caritas Ukraine та Відділ соціального служіння УГКЦ через єпархіальні Карітаси розпочали реалізацію всеукраїнської програми “Підвищення рівня соціальної відповідальності парафій та їх участі у житті громад на місцевому рівні” (“Соціальне служіння громади”), основними цілями якої є: визначення рівня компетенції соціального служіння у місцевих парафіях та подальшої діяльності в напрямку інституційного розвитку; покращення якості надання соціальних послуг у місцевих громадах та підвищення лідерської позиції парафіяльного Карітасу. Для участі у програмі було обрано 125 релігійних громад з усіх єпархій та екзархатів УГКЦ.
У Луцький Екзархат Української Греко-Католицької Церкви проект “Соціальне служіння громади” з благословення Владики Йосафата (Говери) Карітас-Волинь впроваджує у сімох парафіях: Преображення Господнього (с. Положево Шацького району), Св. Івана Богослова (м. Рожище), Церква блаженного Миколая Чарнецького УГКЦ в Ковелі, Св. Архистратига Михаїла (м. Луцьк), Благовіщення Пресвятої Богородиці (смт. Стара Вижівка), Свмч. Йосафата ЧСВВ (м. Володимир-Волинський), Парафія Святих Верховних Апостолів Петра і Павла УГКЦ м.Нововолинськ.
На початку у кожній парафії були проведені презентації посібника «Любов’ю служіть один одному» та Стратегії розвитку соціального служіння УГКЦ. Дані презентації відбулися і для команди “Карітас-Волинь”, адже діяльність кожного працівника Карітасу, в першу чергу, повинна бути тісно пов’язана з організацією та координацією справ милосердної любові. Впродовж реалізації програми єпархіальна команда здійснює робочі виїзди до цих парафій, під час яких проводяться теоретичні і практичні заняття на теми: «Богословські основи соціального служіння», «Презентація ідеї парафіяльний Карітас», «Волонтерське служіння», «Розвиток соціального служіння у парафії», «Визначення проблем і потреб у парафіях», забезпечує організаційний супровід та підтримку зв’язку, надає інформаційні матеріали для проведення благодійних акцій, консультування у розробці проектних пропозицій. За цей час в згаданих парафіяльних громадах були створені ініціативні групи з розвитку соціального служіння, Кутки милосердя, проведені благодійні акції «Великодній кошик» та «Шкільний портфелик». Представники парафії Преображення Господнього пройшли вишкіл у навчальній програмі #Студії_живої_парафії від Львівська освітня фундація і зараз, за підтримки ЛОФ, розпочали реалізацію проекту «Створення дитячо-молодіжної платформи «Сто талантів». Для членів ініціативних груп парафій у Луцьку відбувся тренінг з планування та реалізації соціальних проектів у громаді, який провів координатор проектів і програм Львівської освітньої фундації Станіслав Клосовський.
Також в межах проекту «Соціальне служіння громади» відбувся конкурс на отримання гранту для вирішення соціальних проблем (потреб) у місцевій громаді. Від Луцького екзархату участь у цьому конкурсі взяли 5 парафій, які подали свої проектні заявки. За рішенням журі у складі представників МБФ «Карітас України» та Відділу соціального служіння Патріаршої курії УГКЦ грант отримали проект «Свічка милосердя» парафії Благовіщення Пресвятої Богородиці смт. Стара Вижівка та проект «Практичний курс для подружніх пар «Божий задум для вашого шлюбу» парафії Свв. Верх. Апп. Петра і Павла м. Нововолинськ. Проект «Свічка милосердя» має на меті активізувати громадську свідомість через спільну діяльність, а проект нововолинської парафії стане джерелом плекання та поширення християнських принципів для побудови міцної та щасливої сім’ї, що становить цінність для суспільства та країни.
Отож, реалізація проекту «Підвищення рівня соціальної відповідальності парафій та їх участі у житті громад на місцевому рівні» триває, адже соціальне служіння покликане стати «візитівкою» живої парафії. Соціальні організації дають спільноті можливість свідчити про Господню любов. Це «знаки» для тих, хто може допомогти, а разом з тим – «голос» тих, кому на цій території потрібна допомога. Для нужденних це найперший знак того, що надія на вихід зі скрутної ситуації таки є.

Схожі записи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *