|

СИЛА ДОБРА В НВК КОЛЕГІУМ №1

Тренери технології «Сила Добра» Центру для дітей та сімей Карітас -Волинь,  Гавронська Наталія, Галицька Тетяна та  Вікторія Скриннікова, протягом двох тижнів провели чотири тренінгових заняття з учнями 5-х класів НВК №1. Запропонована фахівцями програма – це цикл з 5-ти занять, які основані на розповідях, що містять творчі моделі мирного вирішення протиріч та побудови відносин у суспільстві, на основі взаєморозуміння та справедливості, повазі до прав людини, турботі один до одного та навколишнього світу. Основною темою розповідей «Сили Добра» є не насилля та примирення, добрі справи, які творили люди у різні часи та в різних країнах, подолання агресії у суспільстві за допомогою тренінгових занять та психологічних вправ. Заняття мають на меті продемонструвати учням приклади позитивного спілкування, принципи примирення, творчий підхід до ненасильницького вирішення конфлікту, співчуття та толерантність.
Успішність самореалізації підлітків тісно пов’язана з мікрокліматом в учнівському колективі. Важливо, щоб вчителі створювали ситуації, які б дозволяли підлітку проявляти ініціативу, мати право на помилку, на власну думку, брати участь у спільній діяльності, працювати в умовах вибору, створювати демократичну атмосферу навчання.

Тому, класні керівники 5-х класів Романюк Юлія та Мороз Алла використали програму Сила добра, як одну із ефективних форм позакласної виховної роботи.

Вчителі з розумінням поставилися до проблеми адаптації 10-11 річних школярів, яким притаманні певні психологічні особливості.За свідченням психологів, у молодшому шкільному віці у зв’язку з початком етапу статевого дозрівання відбуваються зміни в пізнавальній сфері молодших підлітків: уповільнюється темп їхньої діяльності; діти частіше відволікаються; можуть бути роздратованими, неуважними; неадекватно реагують на зауваження тощо. Це, як наслідок, може бути причиною зниження рівня навчальних досягнень, утрати мотивації до навчання, породжувати конфліктні ситуації між однолітками та дорослими. За підсумками психологічного тестування конфліктність у 5-х класах має граничні показники: 92,8-96 %. Нової якості у п’ятикласників набувають стосунки з однолітками. Ця сфера життя та спілкування стає для підлітків надзвичайно важливою.
Завдяки читанню, дискусіям, арт-терапії і рольовим іграм, які застосовуються під час занять, учасники розуміють важливість діалогу, взаєморозуміння, добра. Такі творчі заняття з терапевтичними властивостями, знаходяться в основі роботи з дітьми, допомагають їм розвивати навички спілкування, створюють місце безпеки, в якому дорослі підтримують їх і ставляться до них з повагою.
На сьогоднішній день вже є нові запити від класного керівника 5-го класу ЗОШ №2 та ініціативних батьків учнів 5-х класів ЗОШ №7 та гімназії в проведенні таких занять з їхніми учнями.
Відгуки дітей: «В розповідях є приклади, які ми можемо застосувати в нашому житті», «Приклади вчать нас, як потрібно вчиняти», «Розповіді вчать нас бути добрими і допомагати один одному», «Приклади з розповідей показують нам інший шлях», «Я зрозумів, що любов – це важливо», «Ми бачимо нові ідеї для нашого життя».
Карітас Волипнь  Центр для дітей та сімей Сила добра  Примирення

Схожі записи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *