Звіт за 2015

ВОБФ «Карітас Волинь» у 2015 році реалізувало  6 проектів на загальну суму

2 784 970,52 грн, а саме

1. Проект “Соціальна та псих-на допомога дітям та молоді. Дитячі центри в Бориславі та Нововолинську.” надійшло 203 781,34 грн., з них було використано на:

– організація літніх таборів -15600,00 грн.

– витратні матеріали для роботи з дітьми -6500,00 грн.

– Культурні та активуючі заходи для дітей 4290,00 грн.

Проект є продовженням «Дитячи центри в Бориславі та Нововолинську», який діяв продовж лютого 2014-січень 2015 року та розпочав свою дію лютий 2015 році по лютий 2016 року.

2. На базі дитячого проекту  проходить реалізація проекту «Літні табори для дітей переселенців зі Сходу України та АР Крим» . Літній табір організований на о.Світязь з 20-29 червня 2015 року, в м.Яремче з 01-10 липня та знову у с.Світязь з 20-29 серпня 2015 року в якому оздоровилось та відпочило 137 діток із сімей вимушених переселенців та проведено ряд заходів на суму 130 882,00 грн., які було використано:

На проживання -40320,00 грн.

На харчування -72000,00 грн.

На перевезення -10000,00 грн.

3. Організація літніх християнських таборів фінансованих РЕНОВАБІС (Німечинна) профінансовано та використано в повному обсязі коштів на суму 76101,76 грн. у 2014 році. Проект був  профінансований у 2015 році на загальну суму 5000,00 євро, або по курсу НБУ 115372,00 грн.

4. “Допомога для переселенців зі Східної України та Криму” на суму 13 544.91 грн дія проекту листопад 2014-лютий 2015 року.( у 2014 році -25111,96 грн., 2015 р.-13544,91 грн.)для роботи адмінперсоналу з метою організації та реалізації проекту, в рамках якого централізовано (МБФ «Карітас Україна) було перераховано на карткові рахунки нужденним оплату за проживання (було 5 оплат по 100 осіб)

Кошти були виділені для роботи офісу (зарплата працівникам проекту, відрядні витрати,витрати на збір даних та матеріалів по переселенцям,на канцтовари).

5. Для реалізації проекту «Відповідь на кризу переселенців в Західній Україні – Підготовка до Зими»було виділено 1434711,55 грн.(у 2014 році надійшов перший транш 70452,07 грн., у 2015 році -1364259,48 грн) який почав свою діяльність з середини листопада 2014 р.по 31 липня 2015 року  та спрямований як продовження проекту «Створення відділу надзвичайних ситуацій» з метою допомоги постраждалим у воєнному конфлікті на Сході України та підтримки їх у придбанні продуктів, одягу та оплаті за проживання. За період дії проекту  24 родин отримали необхідні ліки на суму 37818,19 грн. Компенсація на проживання вимушених переселенців зі Сходу України було оплачено 650587,20 грн..  Допомога на придбання теплих речей на зиму було використано 295650 грн та їх отримало 42 родини шляхом перерахування коштів на особові карткові рахунки і відповідно прозвітовано самими переселенцями про придбання одягу, взуття та інших теплих речей.

Впродовж дії проекту Створення відділу НС була надана психологічна, медична,  матеріальна допомога у вигляді фінансової підтримки учасникам проекту – вимушеним переселенцям зі Сходу та Півдня України. Слід зазначити що медична допомога як відповідний вид не є таким простим, як здається на перший погляд. Існує досить складна процедура отримання мед. допомоги у вигляді придбання медичних препаратів для лікування та коштовного обстеження. В даній бюрократичній процедурі наша організація виконує лише посередницьку діяльність, на вимогу донорів виконуємо збір правдивої інформації щодо прозорості надання такої допомоги. На сьогодні маємо договори співпраці з ПП Аптекою “Вестфарм” та Медичним центром Святої Параскеви у Львові, що дає нам можливість за приписами лікарів, медичним випискам та виданими рецептами замовляти та купувати ліки через мережу аптек “Вестфарм”, та за потреби направляти на медобстеження  до Медичного центру. Окрім цього даним проектом предбачена часткова компенсація витрат переселенцями на винайм тимчасового житла. Слід зазначити, що надані кошти були розраховані на початку проекту на 95 осіб, пізніше ліміт збільшився до 110 осіб, Окрім цього понад 70 сімей (346 осіб) отримали гігієнпакети на суму 23,6 тис. грн., в середньому по 68 грн. на одну особу. Продуктових пакетів роздана бельше як 85 родинам (407 осіб) на суму понад 125,6 тис. грн ( в середньому по 308 грн на одну особу). Нашою організацією було надано гуманітарну допомогу у вигляді одежі, взуття, ковдр, постільної білизни в кількості 26 тон на суму понад 32 тис. грн., яку отримали понад 300 осіб.

6. У червні 2015 року відбулась загальноукраїнська конференція в рамках проектів що спрямовані на забезпечення основних потреб від военного конфлікту на Сході України, яку було організовано ВОБФ «Карітас Волинь». Кошти були спрямовані на проживання, харчування та організацію заходу  “Забезпечення основних потреб від конфлікту на Сході України”(Конференція) на суму 110 000,09 грн.

7. Проект «Соціалізація та реінтеграція жертв націонал-соціалізму на базі діяльності центру “Довіра» надійшло 129 717,62 грн. З вересня 2015 року розпочав він свою діяльність, який буде продовжуватися до 31 серпня 2017 року. Головною складовою даного проекту є матеріальна допомога малорухливим та лежачим невиліковно хворих престарілих людей у вигляді засобів гігієни (одноразові пеленки, памперси, присипкі, креми від пролежнів, мило, вологі серветки, шампуні, одноразові рушники і т.п.). Фінансування проекту йде від ВБО «Турбота про літніх», який виграв гранд в Німеччині на реалізацію подібних проектів. Окрім допомоги, організовані культурно – просвітницькі заходи, гуртки для престарілих спрямовані на більше спілкування між собою, обміну інтересів, проведення мастер класів.

8. З 2011 року благодійний фонд «Карітас-Волинь» активно займається роздачею гуманітарної допомоги, що надходить від донорів з закордону. Загалом за період з 2011 по 2015 рік включно, було розповсюджено 252 460 кг гуманітарного вантажу.

У 2015 році до ВОБФ «Карітас-Волинь» надійшло 45 933 кг гуманітарного вантажу приблизною вартістю 27 213 грн.

45 433 кг гуманітарної допомоги у вигляді вживаного одягу, взуття, білизни, посуду, швейних матеріалів, іграшок, інвалідних візків, велосипедів, ходуль, меблів та медичного інвентарю надійшло від бельгійської організації «Україна-Проект-Едегем», яка уже 4 роки поспіль допомагає незахищеним верствам населення Волинської та Рівненської областей, якими опікується ВОБФ «Карітас-Волинь».

500 кг вживаного одягу було отримано від благодійника з Німеччини, пана Євгенія Вільгельм.

Набувачами гуманітарної допомоги стали такі громадські організації:   Нововолинська міжрайонна територіальна первинна організація УТОС, Нововолинське об’єднання інвалідів шахтарської праці, Всеукраїнський фонд допомоги родинам українських героїв «Друг», ГО “Творці історії”, Нововолинський осередок Суспільна служба України, Волинська обласна громадська організація «ІНВАВОЛИНЬ», Чернігівський обласний благодійний  «Віра. Надія. Любов», , Виконавчий комітет Жовтневої селищної ради м. Нововолинська, Благодійний фонд «Карітас – Дубно», Товариство Червоний Хрест у смт. Іваничі.

Також гуманітарні речі отримали парафії УГКЦ та УПЦКП: Українська Греко-католицька церква УГКЦ Храм Св. Архангела Михаїла у м. Луцьк, УГКЦ Парафія Різдва Івана Хрестителя  м. Шацьк, УГКЦ Парафія Преображення Господнього с. Положеве Шацького р-ну, УГКЦ Різдва Пресвятої Богородиці у м. Луцьк, УГКЦ Релігійна громада Священномученика Василія Величковського у м. Ковель, УГКЦ Храм Святих Апостолів Петра і Павла у м. Нововолинськ, УГКЦ Храм Стрітення Господнього у смт. Іваничі, УПЦКП Парафія Святих Апостолів Петра і Павла у с. Римачі Любомльського р-ну, УГКЦ Парафія Вознесіння Господнього у м. Дубно.

Допомогу у вигляді білизни, матраців, ходунків та інвалідних візків отримали медичні заклади: Нововолинська центральна міська лікарня, Волинська обласна клінічна лікарня, Володимир-Волинське територіальне медичне об’єднання, Луцька міська клінічна лікарня, Волинська обласна психіатрична лікарня №1.

Швейні матеріали отримали Дошкільні навчальні заклади №9 та №8 та міжшкільний навчально-виробничий комбінат м. Нововолинська.

Загалом допомогою були охоплені такі верстви населення:

120 осіб похилого віку,

300 дітей із соціально – уразливих категорій (дітей сиріт, напівсиріт, дітей, позбавлених батьківської опіки, дітей із багатодітних, малозабезпечених та кризових родин),

250 малозабезпечених родин та 230 родин вимушених переселенців.

А також близько 3 т  одягу, білизни, ковдр, матраців, спальних мішків та посуду було відправлено в зону АТО для українських військових.

9. Головним спрямуванням ВОБФ «Карітас Волинь» є початок будівництва Регіонального центру паліативної допомоги у смт Жовтневому. Перші кроки в цьому напрямку вже зроблені, адже у 2015 році на базі бувшої загальносередньої школи було придбано приміщення площею в 1000 кв.м –трьохповерхова та 1600 кв.м –двоповерхова  будівлі загальною вартістю 696375,63 грн. На переоформлення та встановлення права власності на приміщення було затрачено до 20000 грн (19640,80). Для подальших виконавчо –законодавчих дій Благодійний фонд продовжує оформлання всіх номативних та необхідних процедур та документів щодо виготовлення проектно – кошторисної документації.