ТРЕНІНГ ДЛЯ БАТЬКІВ «ВІДПОВІДАЛЬНЕ БАТЬКІВСТВО»

В центрі для дітей та сімей Карітас-Волинь відбувся тренінг для батьків «Відповідальне батьківство». Усвідомлене батьківство є новим терміном. Але зовсім не новим явищем. Незважаючи на всі стрімкі зміни світу, цінностями на всі часи є батьківська любов, розуміння, справжня сім’я, яка захищає, забезпечує розвиток, готує до самостійного життя, робить щасливим і навчає бути ним. Ведучі заняття координатор проекту Вікторія Скриннікова та соціальний педагог #ГалицькаТетянастворили для батьків доброзичливу та сприятливу атмосферу. Під час тренінгу учасники проаналізували стилі батьківської поведінки стосовно своїх дітей та зрозуміли вплив та наслідки на процес формування особистості дитини. Емоційною і трохи напруженою виявилася вправа «Асоціативний ланцюжок». Учасники підбирали асоціації до таких понять, як «дитина», «підліток», «батьки», «сім’я».

В інформаційному повідомленні про стилі батьківської поведінки батьки дізналися про гіперопіку, авторитарний, ліберальний та демократичний стилі вихованні та їх вплив на самооцінку підлітків.

Новим для батьків стало бачення виховання дитини у схематичному вигляді крони дерева, розуміння важливості любові і рамок та негативні наслідки їх відсутності. У вправі «Аукціон мудрих порад» батьки проаналізували причини, що спонукають до непорозумінь у спілкуванні. Емоційно розвантажила учасників тренінгу руханка «Ліпимо вареники». На завершення заходу батьки ділилися враженнями, настроєм та підсумовували свої здобутки. Одні визнали свої помилки в комунікації зі своїми дітьми, інші в надмірних емоціях, розумінні встановлення рамок та їх розширення відповідно віку. Присутні батьки висловили щире бажання в наступних зустрічах і відмітили, що нова інформація про виховання дасть їм додатковий ресурс для кращого розуміння з дітьми.