ВАЖЛИВО ВБАЧАТИ У ВОЛОНТЕРАХ НЕ БЕЗМІРНИЙ РЕСУРС, ДОСТУПНИЙ БУДЬ-КОЛИ Й БЕЗОПЛАТНО, А ЧАСТИНУ СПІЛЬНОЇ КОМАНДИ

Для парафіяльного Карітасу важливо вбачати у волонтерах не безмірний ресурс, доступний будь-коли й безоплатно, а частину спільної команди. Така позиція забезпечить найкращі умови для людей доброї волі, які прагнуть надати свою допомогу, і забезпечить їхню підтримку в подальшому часі. Для того, щоб розуміти, як правильно заснувати волонтерський рух та створити відповідну програму для кожного залученого до праці волонтера команда Луцький Екзархат Української Греко-Католицької Церкви програми «Підвищення рівня соціальної відповідальності парафій та їх участі у житті громад на місцевому рівні» провела чергову зустріч з ініціативною групою Церква блаженного Миколая Чарнецького УГКЦ в Ковелі та ігуменом отцем Михайлом Іваняком, ЧНІ.
Початку зустрічі передувала спільна молитва, опісля якої координатор програми отець Володимир Кметь розпочав теоретичну частину заходу. У цьому розділі присутні дізналися про богословське підґрунтя волонтерського служіння та його мету, а також розглянули суть християнського волонтерства і координацію співпраці з волонтерами. Як і на зустрічі в Рожищі, отець Володимир розповів учасникам про життя і служіння таких видатних постатей нашої Церкви як Митрополит Андрей Шептицький, блаженний отець Омелян Ковч, слуга Божий отець Кирило Селецький та блаженна сестра Йосафата Гордашевська.
Під час практичної частини зустрічі ініціативна група ковельської парафії розробляла примірну волонтерську програму, попередньо розглянувши шість основних рівнів програми, а саме: планування діяльності, набір волонтерів, інтерв’ювання, тренування, нагляд і визнання. Також учасники працювали над створенням інструкції для волонтерів, а також обговорювали методи залучення волонтерів для здійснення соціального служіння у своїй парафії, одноголосно погодивши, що найефективнішим методом є активне поширення інформації про волонтерство (проповідь під час Літургії, парафіяльні оголошення, плакати на дошці оголошень, розповсюдження брошур та буклетів, публічні виступи, презентації, усні повідомлення тощо).