ФСЕУКРАЇНСЬКИЙ ФОРУМ ГРОМАД

12 жовтня у Києві відбувся Всеукраїнський форум громад «Соціальне служіння сім’ї», організований Відділом Соціальне служіння УГКЦ спільно з МБФ Caritas Ukraine та БО Львівська освітня фундація.

Від Луцький Екзархат Української Греко-Католицької Церкви у форумі взяли участь члени команди із соціального служіння ВОБФ Карітас-Волинь, священники і представники парафій: Преображення Господнього УГКЦ с. Положево, ХРАМ Вознесіння Господнього УГКЦ – м. Дубно і Луцький монастир Святого Василія Великого.

Цікава та насичена програма форуму присвячена темі сім’ї, а саме – соціальному служінню, яке громада і парафія повинні здійснювати для сімей, та залученню українських сімей до соціального служіння. Захід був спрямований на ділення досвідом між громадами, партнерами, роздуми над перспективами, а також поєднував працю в групах.

Божественну Літургію у Патріарший собор Воскресіння Христового УГКЦ у Києві очолив Преосвященний Владика Василій Тучапець, Голова Відділу соціального служіння УГКЦ, у співслужінні священників із різних єпархій та екзархатів з усієї України.

Привітав учасників та урочисто відкрив форум Глава і Отець Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав Шевчук. Патріарх зазначив, що форум є важливою та знаменною подією для всієї Церкви, що об’єднує культури і людей, які живуть у різних куточках світу.

Тему соціального служіння сім’ї висвітлили у своїх доповідях викладач Папського салезіанського університету, професор Джанкарло Курсі, який розповів присутнім про італійський досвід парафіяльного сімейного волонтерства, та докторка соціологічних наук Оксана Іванкова-Стецюк, яка доповіла про сімейний тьюторинг на прикладі діяльності Центрів підтримки сім’ї Карітасу.

Досвід соціального служіння у своїх громадах презентували отець Юрій Логаза зі Славутича та отець Роман Кіцелюк з Коломиї, а представниця БФ «Карітас Краматорськ» Катерина Овчаренко розповіла про досвід започаткування школи волонтерів у Краматорську.

Виконавча директорка БО «Львівська освітня фундація» Мар’яна Кащак розкрила присутнім тему децентралізації і деінституціалізації та важливість трансформації системи інституційного догляду у структури, що ґрунтуються на підтримці родин та громад.

Друга частина форуму включала в себе працю в групах під проводом експертів, а також презентації напрацювань груп та підсумки.

Учасники форуму від Луцького екзархату УГКЦ висловлюють щиру подяку за можливість участі у заході, який запам’ятається відмінною організацією, отриманням корисної інформації та підтримкою соціальних ініціатив. Формат форуму став платформою для обміну досвідом, напрацюваннями, розширення співпраці та натхнення до подальшої активної роботи у сфері розвитку соціального служіння.